opdracht  fotografie

Opdracht 1:  Anton Corbijn

 

  • Waarom denk je dat zijn foto’s opvallen tussen andere foto’s van popartiesten

De foto's die hij maakt zijn ten eerste (bijna) allemaal zwart-wit of tenminste zonder kleur, dit zorgt er ook voor dat het contrast tussen licht en donker heel groot is. Ook zijn de foto's totaal niet geposeerd en wordt er op de meeste foto's ook niet gelachen. Dit maakt de foto's heel aantrekkelijk om naar te kijken. Verder heeft hij ook een paar keer een foto van zichzelf verkleed als een beroemd persoon..

  • Zie je verschillen tussen de meeste foto’s die je bijvoorbeeld in agenda’s of tijdschriften ziet staan en deze foto’s? Wat zijn volgens jou deze verschillen?

Foto's in agenda's en tijdschriften zijn vaak geposeerd en vrolijk, maar de foto's van deze fotograaf zijn een beetje somber en donker en vaak ook niet geposeerd. 

 

  • Welke sfeer hoort bij welke muzikant? Breekbaar, verdoofd, Opdringerig, Weemoedig, Speels, humoristisch, Serieus, Uitdagend

David Bowie De sfeer die ik voel als ik naar deze foto kijk is rust en kalmte, en serieus door dat hij zijn kin op zijn hand legt. Maar ook vind ik de foto uitdagend omdat hij toch een klein beetje glimlacht/ grijnst en hierdoor ook een beetje speels. 

Elvis CostelloDeze foto is naar mijn mening humoristisch en niet echt serieus, omdat hij in een gekke positie met zijn gitaar op de grond ligt, ook lijkt het alsof hij lekker aan het relaxen is en niet echt doorheeft dat er een foto van hem wordt gemaakt. 

U2: De foto van U2 vind ik een beetje uitdagend, vooral om dat ze met z'n vieren best wel dicht bij de camera staan en allemaal een andere kant op kijken waardoor het ook weer lijkt alsof ze niet door hebben dat er een foto word gemaakt. 

Miles DavisDe man op deze foto heeft een hele sterk zichtbare gezichtsuitdrukking, hij ziet er heel geschrokken uit doordat hij zijn handen voor zijn gezicht heeft en omdat zijn ogen heel groot zijn, ook is de foto heel erg ingezoomd waardoor alleen het gezicht van de man te zien is en niet de omgeving. 

  • Welke foto vind je de meeste emoties oproepen. Waarom?

De foto met de meeste emoties vind ik, de foto van Miles Davis. Hij heeft, zoals ik hierboven al heb verteld een hele duidelijke gezichtsuitdrukking en zijn wijd openstaande ogen zorgen ervoor dat het lijkt alsof hij heel erg geschrokken is van iets. 

 

  • De foto's van U2 zijn bedoeld voor de cover voor de album Joshua Tree. Beschrijf de poses van de bandleden.

De foto's zijn allemaal best wel statisch, dus niet echt bewogen. Ook kijken ze op de meeste foto's  boos, of zonder veel emotie dus ook wel 'stoer' . 

 

  • Kun je uit de foto opmaken dat Bono de zanger is? Hoe heeft Corbijn dit verbeeld?

Ja, dit kan je zien doordat hij vaak in het middelpunt van de foto staat, en ook een paar keer staat hij op de voorgrond en de anderen op de achtergrond.

 

(foto : 'Blue' van de band R.E.M) 

  • Wat beelden de bandleden van REM uit?

De bandleden beelden naar mijn mening stilte uit, doordat de ene zijn handen over zijn oren heeft en zijn de ander zijn hand voor zijn mond, Ook heeft de derde persoon zijn hand voor zijn ogen waardoor zij niks kan zien. 

 

Corbijn vertelt over deze foto dat het spontaan is ontstaan.

  • Zie je dat ook als je deze foto vergelijkt met de foto van U2?

Ik vind eerlijk gezegd de foto's van U2 er een stuk minder geposeerd uitzien dan de foto's van R.E.M, omdat bij deze foto's iedereen een bepaalde pose uitbeeld. 

 

 

 

Opdracht 2: EXACTITUDES

 

  • Wat zou de reden zijn voor de fotograaf om deze series te maken

Ik denk dat de fotograaf wil laten zien hoe anders ieder mens is en hoe de kledingstijl van sociale groepen kan verschillen van elkaar, en ook hoe kledingstijl in de loop der jaren veranderd.

 

De geportretteerden zijn aangekleed door een styliste en moeten een pose aannemen die de fotograaf hen opgelegd

  • Vind je dit dan nog wel portretfotografie? Vind je het nog wel het doel nastreven?

Niet echt, omdat iedereen word aangekleed door een styliste is het minder realistisch dan als ze bijvoorbeeld mensen op straat zouden fotograferen. 

 

  • Zouden de foto´s net zo sterk zijn als ze niet in serie van twaalf stuks gepresenteerd zouden worden?

Ik denkt het niet, van 1 persoon krijg je toch een minder goed beeld dan van twaalf personen. 

 

 

  • Welke serie spreekt jou het meest aan? En waarom

De serie die mij het meest aanspreekt is de serie ''Teenagers" Rotterdam uit 1996. Ik vind het heel leuk om te zien hoe kinderen van mijn leeftijd zich toen kleedden en hoe verschillend dat is van wat er nu in de mode is. 

 

 

opdracht 3 : TEUN HOCKS

 

'Teun Hocks, Lunch'

  • Wat zie je op deze foto?

Ik zie een man die, zoals je in de titel kan lezen, aan het lunchen is en naast hem heeft hij een grote stapel met boterhammen en een grote stapel boeken.

 

  • Wat zijn de belangrijkste elementen van deze foto. Kies drie beeldende middelen uit onderstaande lijst uit en zet ze in volgorde van belangrijkheid.

Kleur, Attributen, pose 

 

 

 

Hiernaast zie je een afbeelding van een surrealistisch schilderij geschilderd door Magritte.

  • Zie je overeenkomsten met de foto´s van Hocks? Noem er drie.

De afbeelding is , net als alle foto's van Hocks, onrealistisch. Ook is er veel gebruik gemaakt van schaduwen en licht. 

 

  • Zou je de foto´s van Hocks surrealistisch kunnen noemen?

Ik denk het wel, omdat op de foto's vaak dagelijkse dingen worden afgebeeld (zoals bijvoorbeeld de lunch) maar er toch een aantal dingen bijkomen die niet realistisch zijn, zoals bijvoorbeeld een paarse lucht 

  • Hoe heeft Hocks deze foto´s gemaakt denk je? Beschrijf van begin tot eind.

    Ik denk dat hij eerst iets voor zich ziet in het dagelijks leven, hier bijvoorbeeld een schilder die een portret aan het maken is, en daarna laat hij zijn fantasie tot leven komen en geeft hij allerlei onrealistisch twisten aan zijn foto's. 

     

     

    opdracht 4 : MARGI GEERLINKS

     

    • Wat is je eerste indruk van de foto's?

    Ik vind de foto's best wel apart en een beetje raar, er zijn veel naakte mensen te zien, en je hebt hele oude maar ook kinderen.

     

    • Wat zou de fotografe met deze foto´s willen uitdrukken?

    Ik vind deze vraag best wel moeilijk te beantwoorden, want precies weet ik niet wat de fotograaf wil uitdrukken. Maar veel van de foto's hebben te maken met hele oude mensen of (hele) jonge mensen dus ik denk dat het gaat over het ouder worden en/ of dat tegengaan. Er is bijvoorbeeld een foto van een vrouw die onder een naaimachine ligt, dit zou je kunnen vergelijken met wat er tegenwoordig veel word gedaan :  een borstvergroting of rimpels wegwerken door middel van botox. 

     

    • Vind je dat de fotografe daarin is geslaagd?

    Ik vind dat ze dat best goed hebben uitgebeeld, maar toch zou ik er niet meteen op komen als ik de foto's zo zie. 

     

    • Kun je argumenten bedenken voor de tegenstanders van deze foto´s?

    Er zitten best wel veel naakte mensen tussen, waaronder ook kinderen, en ook bijvoorbeeld kinderen die (net als op de foto hierboven) een borst in hun handen hebben. 

     

    • Welk argument zou je als fotografe kunnen bedenken om deze foto´s te verdedigen?

    De foto's beelden dingen uit die in het dagelijks leven niet zo bespreekbaar zijn, en dit maakt het makkelijker en toegankelijker. Ook kun je door deze foto's zien dat het niet erg is om ouder te worden en om dingen aan jezelf te veranderen als je dat wilt, want niemand is perfect.

     

    • Welke technieken zou Geerlinks hebben gebruikt voor deze foto´s?

     

     

    OPDRACHT 5: RINEKE DIJKSTRA

     

    • Maakt Rineke Dijkstra gebruik van een styliste denk je? Kun je dat aan de foto´s zien?

    Ik denk het wel, maar het is niet perse aan de foto's te zien. 

     

    • Met welke beeldende middelen (materiaal, compositie, attributen, techniek, kleurgebruik, decor enz.) probeert ze de kwetsbaarheid beeldend te vertalen?

    De kleuren in de foto's zijn heel neutraal, en ook de compositie is vaak best apart is. 

    Opdracht 6 : ERWIN OLAF

     

    • Vind je dit typische staatsieportretten*? Waarom wel/waarom niet?

    Nee ik vind niet dat het typische staatsieportretten zijn omdat de foto's net wat meer emotie hebben dan een normale andere foto.

     

    • Wat valt je op aan kleurgebruik en lichtval?

    Het valt me op dat licht op deze foto's niet op een normale manier zijn gebruikt, zoals op bijvoorbeeld staatsieportretten foto's. Er zijn veel schaduwen ook op de gezichten van de mensen. 

     

    • Welke associaties heb je bij de verschillende foto’s? Omcirkel minimaal twee woorden: Trots, Weemoedig, Intiem, Kwetsbaar, Statig, Speels, Vrouwelijk.

    Intiem en kwetsbaar. 

     

     

    • Zouden deze foto’s in het zwart/wit dezelfde kracht hebben? Waarom wel/niet?

    Ja dat denk ik wel, je ziet het aan de foto hierboven, die is ook zwart/wit 

     

    Je zou kunnen zeggen dat de inbreng van de fotograaf zo dominant is dat er weinig sprake is van een echt staatsieportret.

    • Ben je het hiermee eens of niet? Waarom?

    Ik ben het hier niet helemaal mee eens want de foto's van Erwin Olaf hebben niet perse een hele bijzondere aankleding of een bijzondere positie, ook heeft hij met de kleuren niet heel veel gedaan behalve een paar keer zwart/wit . Dus ik denk dat de mensen op de foto er ook zelf voor zorgen, door bijvoorbeeld hun gezichtsuitdrukking, dat de foto's niet typische staatsieportretten zijn. 

     

    Bekijk onderstaande foto van Golden Earring zanger Barry Hay. Deze foto is gemaakt voor een landelijke campagne.

     
     
    • Kun jij bedenken wat voor een campagne dit zou kunnen zijn?

    Dat je mag zeggen wat je wilt, vrijheid van meningsuiting 

     

    opdracht 7 : ALGEMENE VRAGEN

     

    • Noem bij elk van onderstaande fotografen drie woorden die je bij ze vindt passen

    Anton Corbijn : Serieus, rauw, droevig

    Ellie Uyttenboek : verrassend, hip, kleur 

    Teun Hocks  : abstract, kleurig, oud 

    Margi Geerlinks : vreemd, sexueel, raar 

    Rineke Dijkstra : lief, vrouwelijk, kleurrijk

    Erwin Olaf : schoon, licht, netjes

     

    • Welke manier van fotograferen spreekt jou het meest aan? Waarom?

    Ik vond de foto's van Erwin Olaf en  Anton Corbijn de leukste om naar te kijken, de manier waarop de schaduwen vallen vind ik mooi om naar te kijken en hoe een simpele foto toch heel interessant is. 

    • Welke achtergronden, decors en attributen spreken jou het meest aan?

    DE decors van Rinneke Dijkstra, bijvoorbeeld die in de balletzaal.

    • Ik hou van zwart/wit, sepia of kleuren foto´s. Omcirkel welke jou het meest aanspreken.

    Zwart/wit !!!!! 

    • De mooiste foto die ik heb gezien is.......

    De mooiste foto die ik heb gezien vond ik een van de foto's van Anton Corbijn, ik denk die van Elvis Presley. 

    •  Mijn portret zou ik door de volgende fotograaf laten maken

    Erwin Olaf